Zásady města pro spolupráci s investory

  1. Domů
  2. /
  3. Město
  4. /
  5. Zásady města pro spolupráci s investory

Zásady města Mníšek pod Brdy pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury

Zastupitelstvo města Mníšek pod Brdy schválilo usnesením ZM 25/9/2024 ze dne 19. června 2024 návrh nových Zásad města pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastuktury.

K novým Zásadám byl zveřejněn článek:

Nový stavební zákon přináší aktualizaci Zásad pro spolupráci s investory

Na červnovém jednání zastupitelstva města byl schválen na první pohled nenápadný bod programu, kterým byla aktualizace Zásad pro spolupráci s investory. Tento dokument upravuje nastavení pravidel a podmínek pro jednání města ve věci povolování investičních záměrů na území města a uzavírání plánovacích smluv.
Podobně jako třeba územní plán, budou i Zásady určovat podobu rozvoje města Mníšek pod Brdy na několik příštích let, možná desetiletí, proto se jedná o nenápadný, ale důležitý dokument. S ohledem na účinky nového stavebního zákona, který od 1. 7. 2024 výrazným způsobem mění povolovací procesy v celé ČR, bylo nutné přepracovat a aktualizovat původní text Zásad schválený stávající koalicí v březnu 2023.
Aktualizovaná verze přináší předvídatelné a transparentní prostředí pro povolování investičních záměrů v souladu s novou právní úpravou stavebního zákona. Nejvýznamnější změnou je, že plánovací smlouvy s investory budou mít formu veřejnoprávní smlouvy a budou nově schvalovány nikoliv radou města, ale přímo zastupitelstvem. V případě, že investiční záměry obsahují veřejně prospěšná opatření (nově například klimatická), může být poskytnuta sleva z investičního příspěvku, což by mělo investory více motivovat k aplikaci podobných opatření při realizaci záměrů. 
Aktualizované Zásady najdete ke stažení ZDE platné od 1. 7. 2024.
V příštím období bychom rádi zvážili doplnění Zásad tak, aby výše investičního příspěvku co nejvíce korespondovala s reálnými náklady města na rozvoj, údržbu a opravy veřejné technické infrastruktury, a veškerý rozvoj byl tak v souladu se zájmy a potřebami mníšeckých obyvatel.

———————————————————————————————————————————————————————-

Zastupitelstvo města Mníšek pod Brdy schválilo usnesením ZM 17/3/2023 ze dne 1. března 2023 návrh nových Zásad města pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury, které vytvořila advokátní kancelář Frank Bold Advokáti s. r. o. ve spolupráci s pracovní skupinou nominovanou na loňském zářijovém zastupitelstvu.

Dosud platné Zásady, které byly přijaty v roce 2012 a naposledy byly doplňovány před pěti lety, již vyžadovaly komplexní aktualizaci.
Zásady stanovují výši spoluúčasti investora na zvýšených nákladech města na veřejnou infrastrukturu vyvolaných investičními záměry, řešení deficitů veřejné infrastruktury a veřejné vybavenosti a zajištění udržitelného rozvoje a ochrany životního prostředí a zájmů obyvatel.

Přílohou nových Zásad je i několik smluvních vzorů (Smlouva o investičním příspěvku, Plánovací smlouva, Smlouva o spolupráci nebo Memorandum o spolupráci), které při své činnosti ocení zejména pracovnice Stavebnímu úřadu.

Oproti dříve platným Zásadám vzrostla výše investičního příspěvku podle velikosti podlahové plochy, či počtu bytových jednotek o 25 % z důvodu dosavadní inflace a jeho výpočet do dalších let byl doplněn o inflační doložku. Nově také bude smlouvy s investory, v případě složitějších staveb zasahujících do infrastruktury města (jedná se o Smlouvy nebo Memoranda o spolupráci) nebo poskytnutých slev z investičního příspěvku, schvalovat nejenom rada města, ale půjdou až na jednání zastupitelstva.

Zásady města Mníšek pod Brdy pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury najdete ke stažení ZDE platné do 30. 6. 2024.

Něco se vám na webu nelíbí nebo chcete jinak? Zašlete nám vaše přípomínky pomocí tohoto formuláře.
Skip to content