Rychlíkové autobusy č. 319 pojedou již od září

Přinášíme aktualizaci informací ohledně změn v autobusové dopravě, které proběhnou již od září 2024. Hlavní zprávou je, že dříve avizované rychlíkové spojení ve směru Mníšek – Praha, tj. nově zřízená přímá linka č. 319, pojede již od září 2024.
Nová linka č. 319 tak přinese výrazné zrychlení spojení ve špičkách v pracovní dny, což zkrátí dobu cestování v průměru o 10 minut na každém tomto spoji a pomůže tak zejména těm občanům, kteří každodenně dojíždějí do Prahy za prací nebo studiem. Nově zřízená linka také zkrátí interval mezi jednotlivými spoji ve špičce na přibližně 8 minut.

Nový noční spoj
Mníšecké radnici se dále podařilo ve spolupráci s městem Dobříš dojednat s krajským provozovatelem autobusové dopravy (ROPID a IDSK) zřízení zcela nové noční autobusové linky, která zajistí noční spojení s Prahou a bude navazovat na noční spoje pražské MHD. Nově zřízená linka č. 961 pojede ve 2:05 z Prahy a bude navazovat např. na přímý spoj z letiště. Konečná stanice linky bude v Dobříši.

Autobusová zastávka na mníšeckém náměstí

Přímá linka do Příbrami
Dalším významným posílením dopravy je posílení spojení ve směru do Příbrami. O posílení tohoto spojení mníšecká radnice dlouhodobě usilovala jako o náhradě zrušených přímých spojů, ke kterým došlo v letech 2020 až 2022. Některé spoje na trase Praha – Dobříš – Příbram budou nově vedeny jako linka č. 319, která zajistí přímé spojení do Příbrami v ranních a dopoledních hodinách a zpět z Příbrami do Mníšku v odpoledních hodinách. Tato linka by měla usnadnit cestování žákům a studentům, ale i například lidem navštěvujícím nemocnice a zdravotnická zařízení v Příbrami. Celkem by mělo jít o tři ranní (dopolední) spoje ve směru Příbram a tři odpolední spoje z Příbrami.
Na tomto místě je třeba poděkovat velmi konstruktivní spolupráci s vedením města Dobříše, když avizované změny přinesou lepší spojení obou měst našeho regionu a budou ku prospěchu celého regionu.

Kdykoliv tak uvidíte autobus s číslem 319, nemusíte se bát nastoupit, neboť tento bude vždy zastavovat v Mníšku pod Brdy.

Pro úplnost uvádíme, že zástupcům ROPID byly předány veškeré připomínky občanů shromážděné na jaře 2024, přičemž ze strany ROPID bylo přislíbeno co jejich největší zohlednění, bude-li to možné s ohledem na požadavky dalších obcí a návaznosti dalších spojů. 

Jízdní řád linky 319 je ke stažení ZDE.
Jízdní řád linky 961 je ke stažení ZDE.

Michal Trkan, člen rady města

Sdílejte na sociálních sítích

Facebook
Twitter
Něco se vám na webu nelíbí nebo chcete jinak? Zašlete nám vaše přípomínky pomocí tohoto formuláře.
Skip to content