Projekt Svazkové školy pod Skalkou úspěšně směřuje k cíli

Máme za sebou letní měsíce, které nás sice sužovaly úpornými vedry, ale i v takových podmínkách směřoval projekt Svazkové školy pod Skalkou mílovými kroky kupředu. Na konci června podala projekční kancelář VPÚ Deco v zastoupení investora, Dobrovolného svazku obcí Svazková škola pod Skalkou (dále DSO), žádost o stavební povolení. Zástupci jednotlivých obcí se shodli na tom, že chtějí, aby proces běžel ještě podle původního znění stavebního zákona, a tak jsme udělali všechno proto, abychom měli dostatek podkladů pro podání žádosti. Projektová dokumentace je kompletní, získali jsme většinu vyjádření dotčených orgánů a v současné době probíhá dokončování konceptu řešení standardů, technických specifikací a knihy místností k projektu, na kterých intenzivně spolupracujeme také s architektonickou kanceláří APRIS 3MP, autory studie projektu.
Na červnové členské schůzi došlo ke schválení znění „Smlouvy o právu stavby“, kterou na svém zářijovém zasedání schválilo také zastupitelstvo města Mníšek pod Brdy. Pozemek, na kterém má škola stát, zůstane po dobu 99 let ve vlastnictví obce, přičemž v katastru bude zapsáno právo stavby ve prospěch DSO. Inspirovali jsme se u svazků, které již svou školu staví nebo postavily a všichni do jednoho zvolily stejný způsob. Tento umožňuje svazku postavit na pozemku budovu svazkové školy a nakládat s pozemkem dle smlouvy. Instituce, u kterých bychom rádi čerpali dotace (MŠMT, MŽP, MMR a jiné) takovou formu také upřednostňují.
Měli jsme také několik důležitých osobních schůzek s politickými představiteli, se kterými jsme diskutovali možnosti alokace finančních prostředků ve státním rozpočtu na příští rok, které by umožnily přidělení dotace na výstavbu naší svazkové školy. V současné době nemáme žádné oficiální stanovisko k tomu, zda v rozpočtu na rok 2025 budou, nebo nebudou tyto prostředky vyčleněny. Protože však každým dnem očekáváme vydání územního rozhodnutí, což považujeme za důležitý milník na naší cestě, naplánovali jsme na konec října schůzku s ředitelkou investičního odboru na MŠMT paní Ing. Yvetou Kurfürstovou a panem Ing. Pavlem Kaňkou, kterým představíme aktuální připravenost našeho projektu.
Ze spolupráce se společností VPÚ Deco Praha, která je tvůrcem celého projektu, jsme všichni nadšení. Jejich nasazení, neutuchající aktivita a přesné plnění termínů je zárukou, že vznikne kvalitní projekt svazkové základní školy. Jsem opravdu vděčná, že spolupráce napříč všemi členskými obcemi a jejich zástupci je intenzivní, vzájemná a úspěšná. Děkuji tímto všem za jejich zapojení a pomoc a těším se, na další důležité milníky, které nás v následujících měsících čekají.

Projekt má webové stránky www.skolapodskalkou.cz.

Daniela Páterová, mníšecká místostarostka a předsedkyně DSO

Sdílejte na sociálních sítích

Facebook
Twitter
Něco se vám na webu nelíbí nebo chcete jinak? Zašlete nám vaše přípomínky pomocí tohoto formuláře.
Skip to content