Ve třech lokalitách s fungujícím D2D systémem se zruší sběrná hnízda

Ve čtvrtek 31. října 2024 budou zrušena tři sběrná hnízda v lokalitách, kde již úspěšně funguje D2D systém třídění odpadu.

Projekt svozu tříděného odpadu přímo od nemovitostí, který ve vytipovaných lokalitách funguje od letošního dubna, se osvědčil. K využití D2D systému se hlásí čím dál více domácností – v průměru se jedná o 50 %.

Na základě zjištění, že nádoby (plast, papír, bio) jsou již v dostatečném počtu domácností, budou zrušena tři sběrná místa: v ulici Na Madlenkách, v Luční a v ulici K Rybníčku/Sluneční.

Hnízdo v Luční ulici

Doporučení pro obyvatele lokalit na nejbližší sběrná místa, kde najdou i kontejnery na sklo a oblečení.

  • Lokalita Na Madlenkách: nejbližší hnízda jsou v ulici Dobříšská (nad autobusovou zastávku „Na Špejcharu“) a v ulici Za Sokolovnou.
  • Lokalita Luční: nejbližší hnízdo je v ulici U Nádraží (za budovou železniční stanice „Mníšek pod Brdy“).
  • Lokalita Optreal (ulice Sluneční/K Rybníčku)nejbližší hnízda jsou v ulici V Lipkách (naproti ulici Pod sv. Terezií) a v ulici Řevnická (u garáží) – sem se přesune i kontejner na použitý textil Kloktex.

Hnízdo v ulici K Rybníčku

Výzva pro domácnosti NEzapojené do D2D systému
Obyvatelé, kteří bydlí ve třech výše uvedených lokalitách, a jejichž domácnosti D2D systém dosud nevyužívají, mají možnost se nyní zapojit.
Zájemce vyplní REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ, odešle ho na e-mail: e-podatelna@mnisek.cz a pak obdrží potvrzení o registraci do systému. Rovněž může navštívit osobně příslušné pracoviště na městském úřadě. Může se rozhodnout, zda si vezme pouze jednu nádobu (na jednu z komodit), dvě, nebo tři.
Po obdržení potvrzení o registraci do systému si může očipovanou nádobu/y vyzvednout na Sběrném dvoře, nebo mu ji/je zaměstnanci dovezou.
Bez potvrzené registrace nelze nádobu na odpad v systému D2D získat!

Termíny svozu nádob:
Nádoby na multikomoditu se vyváží každou lichou středu (2x měsíčně).
Nádoby na papír se vyváží 1x měsíčně – ve středu.
Detailní kalendář svozu D2D odpadu pro rok 2024 naleznete ZDE.

Cíle pilotního projektu D2D třídění odpadu
Snížit množství odpadů ukládaných na skládku (SKO), a naopak zvýšit množství recyklovatelného odpadu.
Nová odpadová legislativa postupně zvyšuje cenu za uložení směsného odpadu na skládku a od roku 2030 skládkování zakazuje úplně. Nesplnění recyklačních cílů stanovených EU by pro město znamenalo obrovské zvýšení nákladů na odpadové hospodářství, což by se následně promítlo do výše každoročního poplatku za odpady. Proto je důležité zaměřit se v rámci odpadového hospodářství na úroveň třídění (poměr množství tříděného odpadu a směsného komunálního odpadu).
D2D systém představuje efektivní způsob třídění a svozu odpadu, kterým by naše město mělo dosáhnout recyklačních cílů.

Hnízdo v ulici Na Madlenkách

Srovnání kvality dvou systémů třídění: sběrná hnízda × D2D:

Třídění do společných kontejnerů na sběrných místech má své slabiny:

  • Jde o anonymní systém, a tak se stává, že občan vyhodí do sběrného kontejneru odpad, který tam nepatří (například do plastu sklo). Kvalita vytříděnosti se tím znehodnocuje.
  • Často také dochází k přeplněnosti kontejnerů. Důvodem však nemusí být pouze jejich kapacita, ale i to, že občané například nesešlapávají kartony či PET láhve. Proto kolem sběrných hnízd bývá nepořádek. Navíc jsou sběrná hnízda, která leží blízko hlavních ulic, často zatěžována odpadem, který zde odloží občané okolních obcí. Tak vznikají malé černé skládky, jejichž likvidace, kromě toho, že jsou obtěžující, zatěžuje městský rozpočet.
  • Další nevýhodou je vzdálenost sběrných hnízd od jednotlivých domácností. Občanům se nechce chodit daleko, aby odpad vytřídili, a proto mnohdy dále tříditelné složky končí v černých nádobách na SKO, které mají přímo u domu.


Výhody D2D systému třídění odpadu:

  • Jedná se o adresný sběr odpadu – každá domácnost k vlastnímu odpadu přistupuje zodpovědněji.
  • Navíc je D2D systém pro občany pohodlnější, než je tomu v případě sběrných hnízd. Nádoby na tříděný odpad mají totiž stejně daleko, jako ty černé, a tak nemají důvod separovatelné složky házet do odpadu směsného.
 

Sdílejte na sociálních sítích

Facebook
Twitter
Něco se vám na webu nelíbí nebo chcete jinak? Zašlete nám vaše přípomínky pomocí tohoto formuláře.
Skip to content