Od března platí zákaz spalování zahradního odpadu

Od 1. března 2025 vstoupila v platnost novela zákona o ochraně ovzduší (Zákon č. 42/2025 Sb.), která upravuje pravidla pro spalování zahradního odpadu.

Tento zákaz se zaměřuje zejména na pálení zahradního odpadu, jako je stará tráva nebo shrabané listí. I když se na první pohled může zdát, že je materiál úplně suchý, často tomu tak není a dochází tedy k nedokonalému spalování. To vede k uvolňování škodlivých látek do ovzduší, což může nepříznivě ovlivnit zdraví lidí i životní prostředí.

Spalováním vlhké trávy, shrabaného listí a větví vznikají škodlivé plyny, jako například:

  • Oxid uhelnatý (CO) – toxický plyn, který snižuje schopnost krve přenášet kyslík.
  • Oxidy dusíku (NOx) a síry (SOx) – přispívají ke vzniku smogu a kyselých dešťů.
  • Polyaromatické uhlovodíky (PAU), dioxiny a furany – karcinogenní látky s dlouhodobými negativními účinky na zdraví.
  • Jemné prachové částice (PM10, PM2.5) – pronikají hluboko do plic a zhoršují dýchací obtíže.

Spalovat na otevřením ohništi se mohou pouze suché rostlinné materiály, které nejsou znečištěné chemickými látkami nebo jinými cizorodými látkami.

 

Jak tedy správně naložit se ZAHRADNÍM ODPADEM?
Existuje několik ekologických a efektivních způsobů, jak se zbavit zahradního odpadu, aniž bychom znečišťovali ovzduší:

  • Třídění do zelených velkoobjemových kontejnerů (na větve, trávu a listí), které město umístilo v těchto lokalitách:
    – před Sběrným dvorem 
    – v ulici Kytínská – na křižovatku s ulicí Na Vrškách
    – v Rymani – naproti bývalému Penzionu u Kožíšků
    – ve Stříbrné Lhotě – u točny autobusů


Rozlišujte prosím přesně větve od listí a trávy.
Je to z důvodu jejich dalšího zpracování. Zatímco větve se štěpkují, listí a tráva se kompostují.

  • Kompostování na vlastní zahradě – nejlepší možnost pro trávu a listí. Přemění se na cenný humus, který obohatí půdu.
  • Sušení větví na oheň – pokud necháte větve schnout 6 až 12 měsíců, budou vhodné pro táborák, kde si můžete třeba opéct špekáčky.


Děkujeme za spolupráci.

 

Sdílejte na sociálních sítích

Facebook
Twitter
Skip to content